Processing....
Harakah keadilan TranungKite tkodaily detikdaily PahangDaily suarakampus Malaysiakini Metro beritaharian NST utusan jazeera jazeera MyKKK tvkltan tvpas tvceramah RTM tv3 tv7 8TV tv9 tvseries
"Hulurkanlah sepatah dua di ruangan ini. Tinggalkanlah jejak anda agar silaturrahim sentiasa terjalin di antara kita semua"
..Langgan Artikel Percuma..

Kami membawakan artikel-artikel terkini yang disajikan khas untuk anda dari masa ke semasa. Jangan ketinggalan mendapatkannya PERCUMA.
9:02 AM

Jom! bakar dewan...

Posted by Admin

Image Hosted by ImageShack.us

JOHOR BAHRU : Seorang calon peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) sebuah sekolah menengah di Johor Jaya, di sini, semalam, dikatakan nekad membakar dewan peperiksaan yang sepatutnya digunakan 75 pelajar lain untuk menduduki peperiksaan itu.

Berikutan tindakan itu, 75 calon PMR lain terpaksa ditempatkan di bilik kuarantin Influenza A (H1N1) bagi memastikan mereka dapat bersama-sama 290 pelajar tingkatan tiga sekolah itu menduduki peperiksaan
Find Out More -

12:39 PM

Selamat Hari Raya

Posted by Admin


SELAMAT MENYAMBUT AIDILFITRI YANG BAKAL MENJELANG TIBA TIDAK LAMA LAGI. BUAT SELURUH WARGA MALAYSIA TIDAK KIRA DI MANA JUA ANDA BERADA DIHARAPKAN AGAR ANDA SEMUA MENDAPAT KEBERKATAN SETELAH SEBULAN LAMANYA KITA BERMUJAHADAH MELAWAN HAWA NAFSU. AKHIR KATA, SEMOGA PERJALANAN ANDA SELAMAT SAMPAI KE DESTINASI YANG DITUJU.
Find Out More -

1:33 PM

Teknologi VSAT Vs Streamyx ADSL

Posted by Admin

Sudah agak lama penulis tidak membuat posting yang baru. Sebelum itu, tidak terlambat rasanya untuk mengucapkan 'Selamat Berpuasa' kepada seluruh umat islam tak kira dimana jua anda berada. Semoga kehadiran Ramadhan pada kali ini memberi kita peluang memperbaiki diri kita. Untuk pengetahuan semua warga sekolah mahupun sesiapa sahaja yang melayari blog ini. Salah satu projek Kementerian Pelajaran Malaysia telah membuka peluang kepada pihak sekolah dan warga pendidik di sini khususnya iaitu projek pemasangan VSAT bagi kemudahan penggunaan internet dan sebagainya.

Sebelum ini, projek SchoolNet antara yang lainnya iaitu kemudahan Streamyx ADSL bagi sekolah-sekolah di seluruh negara. Buat masa ini, pihak sekolah telahpun menerima bantuan Steamyx dan yang terbaru adalah VSAT yang disediakan oleh pihak MAXIS Communication. Ucapan terima kasih wajar diberikan kepada pihak kementerian yang berusaha memastikan agar teknologi ICT dapat dimanfaatkan dengan sebaik mungkin oleh semua rakyat di negara ini.
Find Out More -

1:02 PM

SSQS

Posted by Admin

Image Hosted by ImageShack.usAssalamualaikum..&..Salam sejahtera.
Sedikit makluman yang hendak disampaikan di sini guru-guru dikehendaki melengkapkan dan mengemas kinikan maklumat anda di laman portal Smart School Qualification Standards (SSQS) sebelum 30 Ogos 2009 seperti yang telah dimaklumkan oleh pihak Kementerian Pelajaran Malaysia.

Guru-guru yang masih kurang memahami cara pengisian dan penggunaannya, anda boleh download di link di bawah ini untuk membaca manual tersebut. Manual ini disediakan dalam bentuk Power Point yang telah disediakan oleh pihak PKG Petaling. Sekian terima kasih.

Find Out More -

9:31 AM

Rileks Time

Posted by Admin

Hahaha kelakar-kelakar jugak kartunnya tapi boleh la ikut senaman nie untuk hilangkan stress anda tu. Kerja..kerja jugak..kesihatan pun nak kena jaga. Haah..Hanya amik masa 7 minit untuk buat senaman ringan ini..ikut la arahan ni betul2…Gambar mengikut turutan arahan.

p3ax4 p4mz7 p6ap1 p7ed0 p8so1 p9ci2


1.Ni ala taichi sikit la…sebagai intro dan warming up..
Find Out More -

2:56 AM

Tool kit untuk pengesan virus

Posted by Admin

Virus-virus yang tersebar di internet semakin hari bertambah banyak sehingga banyak syarikat penyedia antivirus seperti kaspersky, McAffe, Norton dan sebagainya berlumba dan bersaing membuat antivirus yang sangat hebat.

Penghasilan antivirus sendiri tentunya tidak dapat lepas dari pengenalan virus itu sendiri. Kita haruslah menganalisa cara pergerakan virus, dan apa saja yang mampu di lakukanoleh virus itu, apa saja yang diinfeksi dan sebagainya.

Untuk melakukan analisa suatu virus biasanya memerlukan tool-tool yang dapat menganaliasa suatu virus dengan cepat dan pantas.

Berikut terdapat beberapa tools yang dapat anda gunakan untuk menganalisa suatu virus.
Find Out More -

10:59 PM

Mencari fail Word yang hilang

Posted by Admin

Apa khabar semua ?Saya doakan para pembaca sentiasa sihat walafiat. Di sini saya ingin paparkan untuk perkongsian kita bersama. Macam-macam cara sekarang ini virus mencari masalah. Baru-baru ini virus yang enyerang fail-fail Word anda. Semua fail ini disembunyikan dan dan virus ini menyamar menjadi fail anda.Disini menemui cara untuk mengembalikan fail-fail Word ini balik. Pastikan antivirus anda dapat mengesannya dahulu. Jika tidak hasil usaha anda ini akan sia-sia dan virus itu akan menyembunyikan fail anda.

1. Mula-mula sekali anda perlu buka aplikasi DOS

Start

Pilih menu Run dan taipkan “cmd”

command
Find Out More -

2:34 PM

Tutorial Wordpress

Posted by Admin


Salam semua...dah banyak hari saya tak berkesempatan untuk membuat posting baru. Maklumlah sibuk sikit. Dengan kerja-kerja sekolah yang kian bertambah. Sekarang ni pun saya masih dalam proses mengupdate blog makmal supaya lebih tersusun dan memudahkan sahabat-sahabat masuk ke laman ini.

Hari ini, saya baru je selesai menghadiri kursus blogging dan website serta protal pendidikan yang perlu dilawati bagi memudahkan kerja-kerja pengemaskinian bahan-bahan ICT. Sebagai guru, saya perlulah bertanggungjawab membuat pengurusan yang rapi dan teliti. Oklah, saya ada satu 'benda' yang nak disampaikan kepada sahabat dan pelawat yang membaca post ini.
Find Out More -

Auto Linking